Диагностика

Диагностика

Всеки турбокомпресор е проектиран да работи безпроблемно през целия живот на двигателя. На практика обаче, турбото все някога се чупи. Повредата в турбото почти винаги се дължи на външен проблем, тоест причината е в останалите системи на автомобила. С други думи, понякога странични пробелми по автомобила (масло, дюзи, катализатор, ДПФ филтър , неправилна настройка и т.н.) чупят вашето здраво турбо. 
За да се сведе до минимум вероятността това да се случи, е абсолютно необходимо да се направи качествена диагностика. Адлер Турбо е единственият турбосервиз, който разполага с пълен набор от диагностична апаратура. Разполагаме с професионална апаратура за компютърна диагностика. Автoмобилите в днешно време стават все по-сложни и електрониката все повече навлиза във всички системи. Почти всяка повреда в един модерен автомобил може да бъде прецизно локализирана и анализирана чрез адекватна компютърна диагностика. Оценка за изправността на редица компоненти в автомобила, като управление на турбото, дебитомер, центорвка, ABS сензори, температурни сензори и още много други , може да се даде единствено, ако колата ви бъде прегледана с качествен уред за компютърна диагностика. На пазара същестуват най-различни уреди , но за съжаление повечето от тях не работят достатъчно добре. Тук идва мястото да разграничим два типа диагностични уреди, универсална диагностика и дилърска диагностика. 

1. Универсален диагностичен уред

Универсалната диагностика представлява уред, който е пригоден да работи с широк спектър автомобилни марки. Така със закупуването на един уред, ние сме в състояние да правим диагностика на почти всички автомобили. Лидер в автомобилната електроника е BOSCH. Притежаваният от нас диагностичен уред BOSCH KTS е една от най-добрите универсални диагностики и от всички подобни уреди на пазара. Това е така, защото BOSCH са най-големият производител и доставчик на електронни системи и автомобилни компоненти в автомобилната индустрия. Няма европейска кола без техника на BOSCH. Универсалната диагностика има и своите недостатъци. Много функции и менюта за дадени автомобилни макри не са достъпни за универсалните диагностики. Много често е нужен диагностичен уред проектиран точно и единствено за определена марка.

2. Дилърски диагностичен уред

Дилърската диагностика е название на диагностични уреди ползвани от официалните представители на автомобилните производители. Тоест уред произведен само и единствено за работа с определена марка автомобил. Тези уреди се разработват от самия автомобилен производител и са НАЙ-ДОБРОТО, което може да работи със съответната кола. Всеки официален представител на автомобилна марка (Porsche София, Балкан Стар, Франс Ауто и т.н.) използва само своите дилърски уреди. Дилърските уреди са изключително скъпи и много трудно достъпни. Много от тях НЕ СЕ продават на свободния пазар и можете да разполагате с тях единствено, ако сте официален представител (дилър) на съответната марка. С други думи, всеки автомобилен производител си прави сам диагностичния уред , за да по този начин качествена диагностика да се прави само в официалният им сервиз.

Адлер Турбо разполага с широка гама дилърски уреди, което е гарант за качествено обслужване.

Защо е важна диагностиката при смяна на турбокомпресор? 

Повечето фирми неглижират важността на автомобилната диагностика. Причините за това са много (липса на материална и интелектуална подготовка, условия на работа, отношенмие към клиента, липса на адекватно know-how). Диагностиката обаче е неизменна част от ремонтният процес на турбината защото:
 

  • Ако има проблем в двигателя, който чупи турбото, то със сигурност и новото ще се счупи по същият сценарий. Една адекватна диагностика може да локализира този проблем и да предотврати тези проблеми.

  • Често автомобилът има проблем и на сляпо казват, че той се дължи на счупено турбо. След ремонт на турбото обаче проблема си остава. С качествена диагностика може да се намери истинската причина и така да ви бъде спестен излишен ремонт на турбото.

  • Понякога повредата на турбото се дължи на некачествен чиптунинг. Адлер Турбо (в частност Адлер Ауто) е лидер в областта на чиптуинга и посредством диагностика може да прецени дали проблемите ви се дължат на некачествен чип.  •  

Ние сме и единственият Турбо сервиз със собствен Диностенд. С негова помощ можем да правим всякакъв тип диагностика с различно натоварване, независимо от климатичните условия.

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ